środa, 25 stycznia 2012

PRZEPISY ALDONY RADOMSKIEJ 10 odcinek powtórka

Ugotowani przepisy

PRZEPISY ALDONY RADOMSKIEJ

PRZYSTAWKA

Pomidorowy krem podany z parmezanem i bazylią

(czas przygotowania: 30 min.)

SKŁADNIKI

• 3 puszki pomidorów bez skóry
• 300 ml bulionu warzywnego
• 1 ząbek czosnku
• 2 łyżki startego parmezanu
• kilka liści bazylii
• sól
• pieprz
• cukier

Sposób przygotowania:

Gotujemy bulion warzywny. Miksujemy pomidory z ząbkiem czosnku. Dodajemy do bulionu. Całość gotujemy około 20 minut. Tuż przed podaniem posypujemy parmezanem i dekorujemy listkami bazylii.


DANIE GŁÓWNE

Dzwonki łososia z cytrynowym pieprzem





(czas przygotowania: 50 min.)

SKŁADNIKI

• 4 duże dzwonki łososia
• pieprz cytrynowy
• sól
• cytryna
• kilka łodyżek kopereku


Sposób przygotowania:

Dzwonki łososia posypujemy pieprzem cytrynowym i odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni i pieczemy na papierze pergaminowym. Przed podaniem dzwonki ozdabiamy łodyżką koperku i ósemką cytryny.


Ziemniaki zapiekane w maśle czosnkowym z tymiankiem

SKŁADNIKI:

• 2 kg ziemniaków
• 100 g masła
• tymianek
• czosnek

Sposób przygotowania:

Małe okrągłe ziemniaki gotujemy na półtwardo. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, dodajemy trochę masła. Mieszamy. Pieczemy aż ziemniaki zmiękną. Pod koniec pieczenia dodajemy masło czosnkowe. Na koniec, po ułożeniu na półmisek, dekorujemy posiekanym tymiankiem.


Sałata lodowa w sosie winegret z pomidorami, cebulą i prażonymi pestkami dyni

SKŁADNIKI DO SAŁATKI:

• 1 sałata lodowa
• 2 pomidory
• 1 cebula
• pestki prażonej dyni

SOS WINEGRET:

• oliwa z oliwek
• ocet balsamiczny
• miód
• musztarda
• 1 ząbek czosnku
• sól
• pieprz

Sposób przygotowania:

Mieszamy pokrojone pomidory i porwaną na drobne kawałki sałatę lodową. Dodajemy posiekaną cebulę i pestki dyni. Na koniec polewamy sosem winegret.

DESER

Ciasto czekoladowe



(czas przygotowania: 45 min.)

SKŁADNIKI:

• 1 kostka margaryny
• 0,5 kg cukru
• 6 łyżek kakao
• 10 łyżek wody
• opakowanie cukru waniliowego
• 4 jajka
• 0,5 szklanki mąki
• 2 łyżki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Podgrzewamy kostkę margaryny z cukrem, wodą, cukrem waniliowym i kakao. Odlewamy 0,5 szklanki powstałego płynu na polewę. Resztę studzimy do uzyskania stałej konsystencji. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Do wystudzonej masy dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i ubite białka. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Formę do ciasta smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Następnie wlewamy masę. Pieczemy 30-35 minut. Po wystygnięciu ciasto polewamy kakaową polewą.

Żrodło: tvn.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz