środa, 18 stycznia 2012

Przepisy PRZEMYSŁAWA KRAWCZYKA z ostatniego odcinka powtarzanego w TVN 18.01.2012

PRZEPISY UGOTOWANI PRZEMYSŁAWA KRAWCZYKA


PRZYSTAWKA

Bazyliowa wariacja, czyli makaron penne z bazyliowym pesto i sałatką z rukoli

(czas przygotowania: 30 – 40 min.)

SKŁADNIKI

PESTO:

• 0,5 kg ugotowanego makaronu penne
• 100 g świeżej bazylii
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych
• 2 łyżki tartego parmezanu
• 150 ml oliwy z oliwek
• 50 g czarnych oliwek
• 50 g pomidorów suszonych


SAŁATKA:

• 1 opakowanie rukoli
• 100 g pomidorów cherry
• 100 g zielonych oliwek bez pestek
• 50 ml oliwy z oliwek
• 2 ząbki czosnku
• sól, grubo mielony pieprz


Ugotowani Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki sosu pesto dokładnie miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku. Gotowy sos przelewamy na patelnię, a gdy się rozgrzeje dodajemy do niego ugotowany makaron i mieszamy. Gorący makaron podajemy razem z sałatką przygotowaną z połączenia rukoli, pomidorków cherry, pomidorów suszonych, oliwek, oliwy z oliwek, czosnku i przypraw.


DANIE GŁÓWNE

Przysmak Popaye’a, czyli pieczony łosoś podany na szpinaku w sosie z sera pleśniowego



(czas przygotowania: 40 – 50 minut; z marynowaniem około 3 godzin)

SKŁADNIKI

• 4 x 100 g fileta z łososia norweskiego bez skóry
• 50 ml oliwy z oliwek
• 2 cebule pokrojone w kostkę
• 4 ząbki świeżego czosnku
• 4 łyżki pokrojonych w paski suszonych pomidorów
• 100 ml białego wytrawnego wina
• 300 g sera pleśniowego
• 300 ml śmietany 36%
• 1 kg szpinaku mrożonego w liściach
• sól, gałka muszkatołowa, biały pieprz do smaku
• 1 opakowanie pomidorków cherry
• 3 łyżki prażonych orzeszków piniowych
• 3 cebule dymki posiekane razem ze szczypiorem
• 100 g kiełków słonecznika

Marynata:

• 100 ml oliwy z oliwek
• 4 rozgniecione ząbki czosnku
• 2 łyżki posiekanego koperku
• 1 łyżka pieprzu cytrynowego
• sól do smaku

Sposób przygotowania:

Myjemy łososia, suszymy papierowym ręcznikiem, marynujemy we wszystkich składnikach marynaty i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Następnie przygotowujemy sos. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę, wyciśnięty czosnek oraz pomidory suszone. Po chwili wlewamy białe wino, dodajemy ser pleśniowy oraz śmietanę. Gotujemy kilka minut, a gdy sos zgęstnieje wrzucamy rozmrożony, odciśnięty z wody i posiekany szpinak. Całość jeszcze raz zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Łososia układamy na blasze i pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180˚ C. Przygotowany wcześniej szpinak w sosie z sera pleśniowego rozkładamy na talerzu, a na nim pieczonego łososia. Całość dekorujemy pomidorami cherry połączonymi z orzeszkami piniowymi, dymką oraz kiełkami słonecznika.


DESER

Naleśniki Amanta, czyli naleśniki w sosie z pomarańczy z odrobiną Amaretto



(czas przygotowania: 30 – 40 minut)

SKŁADNIKI

• 0,5 kg mąki
• 200 ml wody mineralnej gazowanej
• 50 ml mleka
• 2 kg pomarańczy
• kostka masła
• Amaretto
• cukier puder
• sól

Sposób przygotowania:

Z mąki, mleka oraz wody przygotowujemy ciasto naleśnikowe, z którego potem na maśle smażymy naleśniki. Następnie gotowe placki naleśnikowe podsmażamy w sosie z masła, soku ze świeżych pomarańczy, skórki pomarańczowej i Amaretto. Tak przygotowane naleśniki podajemy z cukrem pudrem, odrobiną bitej śmietany i listkiem mięty.

Źródło: TVN

1 komentarz: