środa, 25 stycznia 2012

UGOTOWANI PRZEPISY ANNA GRZESIAK

UGOTOWANI PRZEPISY

ANNA GRZESIAK


PRZYSTAWKA

Włoska wyprawa

Nadziewany pomidor podany na szynce parmeńskiej
(czas przygotowania: 10 min.)


SKŁADNIKI

• 4 duże pomidory
• 1 pęczek świeżej bazylii
• 30 g orzeszków nerkowca
• 160 g szynki parmeńskiej
• 3 opakowania sera mozzarella
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• 1 ząbek czosnku
• sól
• przyprawy do smaku: oregano, bazylia
• 2 bagietki

Sposób przygotowania:

Odcinamy górne części pomidorów i zachowujemy je, aby zrobić z nich daszki. Z pozostałej części pomidora wygrzebujemy łyżeczką miąższ i odkładamy do miseczki. Do miąższu dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę i oliwę z oliwek. W moździerzu ucieramy orzeszki nerkowca, świeżą bazylię i czosnek. Mieszamy wszystkie składniki i nadziewamy pomidory farszem, następ0nie przykrywamy je daszkiem. Kładziemy na szynce parmeńskiej. Dekorujemy świeżym listkiem bazylii. Podajemy z bagietką.


DANIE GŁÓWNE

Francja Elegancja czyli sakiewki z kurczaka faszerowana serkiem brie
(czas przygotowania: 1 godz.)

SKŁADNIKI

• 2 opakowania sera brie
• 50 g orzechów lub migdałów
• 4 łyżki przyprawy do kurczaka
• 4 łyżki żurawiny
• szczypta szafranu
• 8 ziemniaków
• 1/4 kostki masła
• 6 łyżek śmietany
• łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Piersi nacinamy od góry. Wkładamy plaster sera brie oraz uprażone wcześniej migdały lub pokrojone drobno orzechy. Przyprawiamy i odstawiamy, żeby składniki się przegryzły. Następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez około 30 minut podlewając oliwą z oliwek. Podajemy z żurawiną.

Ziemniaki gotujemy. Po ugotowaniu wrzucamy do miksera razem z czosnkiem, szafranem, masłem i śmietaną. Ucieramy na gładką masę.


DESER

Indiańska fantazja
Gotowane gruszki w winie z czekoladowymi kwiatami i karmelem

(czas przygotowania: 50 min.)

SKŁADNIKI

• 4 gruszki
• 375 ml słodkiego wina
• 4 goździki
• 2 laski wanilii
• 2 łyżki brązowego cukru
• 250 g cukru zwykłego
• 32 ciasteczka czekoladowe
• 250 ml mleka
• 125 ml śmietany
• 3 żółtka

Sposób przygotowania:

Gruszki:

Gruszki obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Wkładamy do dużego rondla, dodajemy wino i wanilię. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 25 minut.


Krem:

W rondelku mieszamy mleko, śmietanę i wanilię (lub strączki kardamonu). Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia. W żaroodpornej misce przez 5 minut ucieramy żółtka i cukier do powstania jasnego i puszystego kremu. Stopniowo dolewamy gorące mleko ze śmietaną i wanilią lub kardamonem. Miskę stawiamy nad rondlem z wodą. Gotujemy na małym ogniu i mieszamy drewnianą łyżką 10-15 minut. Powinniśmy uzyskać taką konsystencję, żeby krem spływał z drewnianej łyżki.

Paluszki Karmelowe:

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na patelnię o grubym dnie wsypujemy cukier, podgrzewamy na małym ogniu, delikatnie mieszając aż cukier się rozpuści i będzie lekko przyrumieniony. Zdejmujemy z ognia. Na blasze kładziemy uformowane łyżką paluszki, długie na 12 cm i szerokie na 5 mm. Odstawiamy do ostygnięcia.

Dekoracja:

Na talerzu ustawiamy czekoladowe ciastka, aby wyglądały jak kwiatek. Posypujemy cukrem pudrem. Na ciastka kładziemy odsączone gruszki. Dekorujemy kremem. Dookoła kładziemy gruszki i ustawiamy paluszki tak, by opierały się o siebie jak żerdzie tipi.

Autor: TVN

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz