czwartek, 17 listopada 2011

Przepisy ugotowani odcinek 10 Danie główne: Polędwiczki w trzech pieprzach

Ugotowani

Polędwiczki w trzech pieprzach
Danie główne: Polędwiczki w trzech pieprzach
czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:

1 kg polędwicy wieprzowej
1 główka czosnku (drobno posiekanego)
pieprz czarny, biały, czerwony (1/2 małej łyżeczki)
5 łyżek ciemnego sosu sojowego
5 łyżek magii
1/3 szklanki białego wytrawnego wina
1/3 szklanki wody
1 listek laurowy
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Kopytka

1 kg ziemniaków (obranych i ugotowanych)
2 szklanki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
szczypta soli
Sposób przygotowania:

Polędwiczki myjemy, kroimy w plastry, czosnek przeciskamy przez praskę, nacieramy nim polędwicę i posypujemy pieprzem. Odstawiamy na 2 godziny. W tym czasie do rondla wlewamy wodę, wino, magii, sos sojowy i wrzucamy liść laurowy. Po 2 godzinach podsmażamy polędwiczki i wkładamy do rondla z przyprawami. Dusimy 5 minut. Następnie 1 łyżeczkę mączki ziemniaczanej mieszamy z odrobiną białego wina i zagęszczamy tym polędwiczki. Podajemy z ryżem, opiekanymi ziemniakami lub leniwymi pierogami.

przepisy ugotowani

Sposób przygotowania kopytek:

Ziemniaki gotujemy i mielimy w maszynce. Po zmieleniu dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem mieszamy. Dzielimy ciasto na części. Formujemy wałeczki i kroimy w romby. Na wrzącą wodę wrzucamy pokrojone kluski, po wypłynięciu klusek wyjmujemy na sito. Podajemy na różne sposoby: ze śmietaną, z mięsem i sosem, z okrasą.

Źrodło:http://ugotowani.plejada.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz