czwartek, 17 listopada 2011

Ugotowani przepisy Deser: Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

Ugotowani przepisy

Deser: Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką
czas przygotowania: 1,5h

Składniki:

1/2 kg mąki
5 jaj
15-20 dag cukru
5 dag drożdży
1 duża łyżka masła
1 szklanka mleka
1/2 kg rabarbaru

Kruszonka:

3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 żółtko
1 łyżka oleju
1/2 kostki tłuszczu
1 1/2 szklanki mąki

Sposób przygotowania:

Mąkę wsypujemy do miski, jaja ucieramy z cukrem. 1/3 szklanki mleka podgrzewamy, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i drożdże. Mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże, utarte jaja z cukrem i resztę mleka dodajemy do mąki. Wszystko mieszamy rękoma i wyrabiamy ciasto przez około 20 minut. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Po wymieszaniu odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Następnie przygotowujemy formę: smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wyrośnięte ciasto przekładamy do przygotowanej formy. Układamy na nim owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 40 minut.

Ugotowani

Sposób przygotowania kruszonki:

Wszystko razem mieszamy. Po uzyskaniu zwartej masy posypujemy ciasto, rozkruszając ręcznie lub używając tarki z dużymi oczkami.

Żrodło:http://ugotowani.plejada.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz