Ugotowani przepisy
Deser: Drożdżówka z rabarbarem i kruszonkączas przygotowania: 1,5h
Składniki:
1/2 kg mąki
5 jaj
15-20 dag cukru
5 dag drożdży
1 duża łyżka masła
1 szklanka mleka
1/2 kg rabarbaru
Kruszonka:
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 żółtko
1 łyżka oleju
1/2 kostki tłuszczu
1 1/2 szklanki mąki
Sposób przygotowania:
Mąkę wsypujemy do miski, jaja ucieramy z cukrem. 1/3 szklanki mleka podgrzewamy, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i drożdże. Mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże, utarte jaja z cukrem i resztę mleka dodajemy do mąki. Wszystko mieszamy rękoma i wyrabiamy ciasto przez około 20 minut. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Po wymieszaniu odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Następnie przygotowujemy formę: smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wyrośnięte ciasto przekładamy do przygotowanej formy. Układamy na nim owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 40 minut.
Ugotowani
Sposób przygotowania kruszonki:Wszystko razem mieszamy. Po uzyskaniu zwartej masy posypujemy ciasto, rozkruszając ręcznie lub używając tarki z dużymi oczkami.
Żrodło:http://ugotowani.plejada.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz