czwartek, 17 listopada 2011

Ugotowani przepisy odcinek 10 Przystawka: Rosół z dzikiej kaczki

Ugotowani przepisy

Składniki
Przystawka: Rosół z dzikiej kaczki
czas przygotowania: 1,5h

Składniki:

1/2 kg kaczki - bez wyluzowanej piersi i odciętego udka (samo chude mięso) ze wszelkimi tłuszczykami
3 marchewki
1 pietruszka
1/8 selera
1/2 pora
1 cebula
kilka liści lubczyku
2 suszone grzyby
2 kostki bulionu
1 goździk
3 liście laurowe
4 ziela angielskie
pokrojona natka pietruszki

Ugotowani

Sposób przygotowania:

Umyte i podzielone na kawałki mięso i kości zalewamy 1,5 litra zimnej wody. Dodajemy obrane warzywa, ziele angielskie, grzyby, kostki bulionowe oraz lubczyk. Całość doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz i gotujemy 1,5 godziny. Wyjmujemy mięso i warzywa. Rosół przecedzamy. Jeśli komuś przeszkadza, to można zdjąć wierzchnią warstwę tłuszczu. Podgrzewamy, doprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem, pierożkami z mięsem kaczki i lanymi kluskami.

Źródło:http://ugotowani.plejada.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz