czwartek, 10 listopada 2011

Ugotowani przepisy Bezowa rolada w śmietankowym kremie i smażonych truskawkach z pieprzem

Ugotowani przepisy

Bezowa rolada w śmietankowym kremie i smażonych truskawkach z pieprzem
Składniki
Bezowa rolada w śmietankowym kremie i smażonych truskawkach z pieprzem
(czas przygotowania: 40 min.)

• 300 ml śmietany kremówki 36%

• 2 łyżki likieru migdałowego (niekoniecznie)

• cukier puder do posypania

• 3/4 szklanki drobnego cukru

• 4 białka

• 1 łyżka octu winnego

• 1 łyżeczka mąki kukurydzianej

l• aska wanilii - wyłuskane ziarenka

Sos:

• 1/3 kg truskawek świeżych lub mrożonych

• masło

• świeżo zmielony pieprz
Sposób wykonania
Sos
Ugotowani przepisy
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy drobny cukier. Ubijamy, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Mieszamy z octem, mąką i wanilią. Na prostokątnej blasze pokrytej papierem pergaminowym formujemy z piany prostokąt. Pieczemy 20-25 minut. Śmietanę ubijamy na sztywno bez cukru i dodajemy likier migdałowy. Odstawiamy. Bezę po upieczeniu studzimy na blasze.. Papier pergaminowy posypujemy cukrem pudrem i wykładamy na niego bezę wierzchem do cukru, delikatnie oddzielając od papieru na którym beza się piekła. Wykładamy bitą śmietanę na środek bezy, wzdłuż krótszego boku i rolujemy. Posypujemy cukrem pudrem. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło. Truskawki myjemy i kroimy na ćwiartki. Wrzucamy na patelnię. Smażymy kilka minut na dużym ogniu, aby owoce zmiękły a z soku utworzył się sos. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Bezową roladę chłodzimy w lodówce przez ok. 2 godziny. Następnie kroimy na grube plastry i podajemy polane sosem truskawkowym.

Źrodło: http://ugotowani.plejada.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz