Ugotowani przepisy
Bezowa rolada w śmietankowym kremie i smażonych truskawkach z pieprzemSkładniki
Bezowa rolada w śmietankowym kremie i smażonych truskawkach z pieprzem
(czas przygotowania: 40 min.)
• 300 ml śmietany kremówki 36%
• 2 łyżki likieru migdałowego (niekoniecznie)
• cukier puder do posypania
• 3/4 szklanki drobnego cukru
• 4 białka
• 1 łyżka octu winnego
• 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
l• aska wanilii - wyłuskane ziarenka
Sos:
• 1/3 kg truskawek świeżych lub mrożonych
• masło
• świeżo zmielony pieprz
Sposób wykonania
Sos
Ugotowani przepisy
Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy drobny cukier. Ubijamy, aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Mieszamy z octem, mąką i wanilią. Na prostokątnej blasze pokrytej papierem pergaminowym formujemy z piany prostokąt. Pieczemy 20-25 minut. Śmietanę ubijamy na sztywno bez cukru i dodajemy likier migdałowy. Odstawiamy. Bezę po upieczeniu studzimy na blasze.. Papier pergaminowy posypujemy cukrem pudrem i wykładamy na niego bezę wierzchem do cukru, delikatnie oddzielając od papieru na którym beza się piekła. Wykładamy bitą śmietanę na środek bezy, wzdłuż krótszego boku i rolujemy. Posypujemy cukrem pudrem. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło. Truskawki myjemy i kroimy na ćwiartki. Wrzucamy na patelnię. Smażymy kilka minut na dużym ogniu, aby owoce zmiękły a z soku utworzył się sos. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Bezową roladę chłodzimy w lodówce przez ok. 2 godziny. Następnie kroimy na grube plastry i podajemy polane sosem truskawkowym.
Źrodło: http://ugotowani.plejada.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz