Ugotowani przepisy
Frittata z rulonikami szynkowo - serowymi oraz włoską sałatą
SkładnikiFrittata z rulonikami szynkowo - serowymi oraz włoską sałatą
(czas przygotowania: 40 min.)
• 8 jajek
• 150 g kiełków słonecznika
• 3 cebule czerwone
• 4-6 plastrów szynki parmeńskiej
• 100 g serka ricotta
• 0,5 kg kurek lub pieczarek
• szklanka bulionu rosołowego lub kostka rosołowa
• odrobina masła
• sól morska
• świeżo zmielony pieprz
• oliwa z oliwek
Sałata włoska
• 15 pomidorków cherry
• 1 opakowanie sera mozzarella
• 100 g rukoli
• 50 g kiełków
• kilka listków bazylii
• parmezan do posypania
• świeżo zmielona sól czosnkowa i pieprz
• ocet balsamiczny do smaku
• oliwa z oliwek
Ugotowani Sposób wykonania
Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka. Podgrzewamy bulion. Kiełki wrzucamy do bulionu i macerujemy około 5 minut. Nie przykrywamy, bo stracą kolor. Odcedzamy kiełki i
hartujemy na sitku zimną wodą. Na dużym ogniu, na oliwie z odrobiną masła smażymy posiekane grzyby, ciągle mieszając aż do odparowania soku. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy czerwoną cebulę. Plastry szynki rolujemy z serkiem. Kroimy w poprzek na małe ruloniki o grubości 2 cm. Do miski wrzucamy posiekane kiełki i grzyby. Dodajemy roztrzepane jajka. Całość solimy, dodajemy świeżo zmielony pieprz i mieszamy.
Wszystko przelewamy na patelnię do podsmażonej cebuli. Następnie wciskamy w frittatę szynkowo-serowe ruloniki. Podgrzewamy na wolnym ogniu ok. 10 minut, aż jajka się zetną. Następnie przekładamy frittatę do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na około 5 minut i pieczemy do zrumienienia.
Sałata włoska
Myjemy rukolę i kiełki. Suszymy. Na dużym, płaskim półmisku układamy warstwowo kolejno: rukolę, kiełki, pomidorki cherry, mozzarellę, listki bazylii. Doprawiamy solą czosnkową, pieprzem, octem balsamicznym i oliwą. Na koniec posypujemy parmezanem.
Źródło:http://ugotowani.plejada.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz