czwartek, 10 listopada 2011

Ugotowani przepisy odcinek 10 Frittata z rulonikami szynkowo

Ugotowani przepisy

Frittata z rulonikami szynkowo - serowymi oraz włoską sałatą

Składniki
Frittata z rulonikami szynkowo - serowymi oraz włoską sałatą
(czas przygotowania: 40 min.)

• 8 jajek

• 150 g kiełków słonecznika

• 3 cebule czerwone

• 4-6 plastrów szynki parmeńskiej

• 100 g serka ricotta

• 0,5 kg kurek lub pieczarek

• szklanka bulionu rosołowego lub kostka rosołowa

• odrobina masła

• sól morska

• świeżo zmielony pieprz

• oliwa z oliwek

Sałata włoska

• 15 pomidorków cherry

• 1 opakowanie sera mozzarella

• 100 g rukoli

• 50 g kiełków

• kilka listków bazylii

• parmezan do posypania

• świeżo zmielona sól czosnkowa i pieprz

• ocet balsamiczny do smaku

• oliwa z oliwek
Ugotowani Sposób wykonania
Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka. Podgrzewamy bulion. Kiełki wrzucamy do bulionu i macerujemy około 5 minut. Nie przykrywamy, bo stracą kolor. Odcedzamy kiełki i
hartujemy na sitku zimną wodą. Na dużym ogniu, na oliwie z odrobiną masła smażymy posiekane grzyby, ciągle mieszając aż do odparowania soku. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy czerwoną cebulę. Plastry szynki rolujemy z serkiem. Kroimy w poprzek na małe ruloniki o grubości 2 cm. Do miski wrzucamy posiekane kiełki i grzyby. Dodajemy roztrzepane jajka. Całość solimy, dodajemy świeżo zmielony pieprz i mieszamy.
Wszystko przelewamy na patelnię do podsmażonej cebuli. Następnie wciskamy w frittatę szynkowo-serowe ruloniki. Podgrzewamy na wolnym ogniu ok. 10 minut, aż jajka się zetną. Następnie przekładamy frittatę do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na około 5 minut i pieczemy do zrumienienia.

Sałata włoska

Myjemy rukolę i kiełki. Suszymy. Na dużym, płaskim półmisku układamy warstwowo kolejno: rukolę, kiełki, pomidorki cherry, mozzarellę, listki bazylii. Doprawiamy solą czosnkową, pieprzem, octem balsamicznym i oliwą. Na koniec posypujemy parmezanem.

Źródło:http://ugotowani.plejada.pl/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz